Truecaller Insights: Bluffsamtalen ökar snabbt – 1 av 10 svenskar drabbade av bedrägerier

Enligt en ny undersökning som Sifo genomfört på uppdrag av Truecaller uppger 1 av 10 svenskar att de blivit av med pengar i samband med bedrägerisamtal.  Enligt Truecallers egna data för Sverige har bedrägerisamtalen ökat med nästan 50% de senaste 12 månaderna – från 6 till 9 samtal i månaden. Det börjar som enkla mikrobrott där ovetande svenskar debiteras för samtalen och som sedan visar sig på telefonräkningen. Troligtvis är mörkertalet stort då brotten kan vara svåra att upptäcka och ännu svårare att lagföra.

Bluffsamtalen över hela världen ökar, flera miljarder kronor svindlas bort varje år och trenden ökar. Det vanligaste och mest omskrivna bluffsamtalen i år har kommit från Somalia där över 11 000 händelser rapporterades i Truecaller under bara 48 timmar.

  • Bluffsamtal är ett ökande problem över hela världen. Bedrägerierna kan ske i form av telefonsamtal eller SMS. Vi ser även att mer avancerade bluffsamtal blir vanligare, där förövarna utger sig från att vara från myndigheter och svindlar den drabbad på tusentals kronor. I Sverige har vi på senaste tiden vittnat om att bedragarna uppger sig vara polis och bankpersonal. Så det gäller att vara på sin vakt, säger Nick Larsson på Truecaller.

Truecallers egna data, baserat på deras miljontals användare, visar på en ökning av bluffsamtal med 50% de senaste 12 månaderna, där över 240 000 oönskade samtal rapporteras i månaden bara i Sverige. 23% av dessa bluffsamtal kommer från utlandet där Storbritannien, Indien, USA och Italien är länder det rings mest ifrån.

  • Möjligheten till uppklarning på dessa bluffsamtal är nästintill omöjlig. Mörkertalen är skyhöga då det kan vara många som inte märker att det dras pengar från deras telefonräkning, eller att de upptäcker för sent att pengar tagits från bankkontot. Bluffsamtalen är ett problem som inte ser ut att försvinna, säger Jan Olsson på polisens nationella bedrägericentrum.

Mikrobrotten blir mer och mer avancerade. Bedragarna utger sig från att vara från olika myndigheter och svindlar sina offer på flera tusen kronor per samtal. Detta är inte bara ett problem i Sverige utan det är även globalt utbrett. Bara i USA har räkningen för dessa brott stigit till ca. 80 miljarder kronor i år, det innebär en ökning på så mycket som 30%. Jan Olsson vid polisens nationella bedrägericentrum varnar för problemets omfattning.

  • Det är tydligt att bedrägerisamtalen ökar kraftigt. Kollar vi på samtalen på senaste tiden, bara från Somalia, har miljoner runtom i norden och Europa blivit drabbade. Här handlar det inte om några större summor men tittar vi på ökningen av mer avancerade bedrägerier i form av Bank ID och samtal från fejkade myndigheter blir konsekvenserna stora. I denna typ av bedrägeri kan pengar dras direkt från ett bankkonto.

Så skyddar du dig mot bedragare
Bedrägerierna än så länge är i sin linda och det är viktigt att svenskarna ökar sin kunskap om hur man kan skydda sig och undvika att bli kränkta och bestulna på pengar. Nedan finns några enkla tips för att skydda sig mot bluffsamtalen:

  • Dela aldrig känslig eller privat information: Din bank eller leverantör kommer aldrig be dig dela känslig information så som bankuppgifter eller lösenord över telefon.
  • Fråga om identifiering: Om du får ett misstänksamt samtal eller SMS, be alltid personen att identifiera sig och skicka mer detaljer över mail. Du kan även kontakta någon på företaget personen uppger sig ringa ifrån för att verifiera informationen.
  • Använd sunt förnuft: Tänk alltid en extra gång när du får inkommande samtal eller SMS från okända nummer.

Faktaruta

  • Bluffsamtal har ökat med 50% de senaste 12 månaderna – från 6 till 9 samtal (genomsnitt/användare) i månaden
  • 23% av de oönskade samtalen kommer från utlandet där Storbritannien, USA, Schweiz, Indien och Italien är länderna där flest samtal kommer ifrån
  • Truecaller hjälper användare identifiera och blockera 3,3 miljoner samtal i månaden i Sverige
  • Truecallers användare har rapporterat in över 240 000 oönskade samtal senaste månaden

Grafer

 Metod
Undersökningen genomfördes med 1000 personer i Kantar Sifos webbpanel och målgruppen var den svenska allmänheten i åldrarna 18-79 år. Fältperioden för undersökningen var 9-18 oktober 2017.

 

SaveSave