Polisen varnar för ny bank-id-bluff via SMS

Den senaste veckan har vi sett en ökning av bluffsamtal och spam-SMS i Sverige. Polisens bedrägericenter har gått ut med en varning för SMS som utger sig att komma från BankID. I vissa fall startar dessa nummer med +378, San Marinos landsnummer, men var uppmärksam på att avsändarens namn även kan visa “BankID”.

Bedragarna skickar SMS med länkar som uppmanar dig att verifiera BankID, och efter att ha klickat på dessa tas du till en fejkad inloggningssida för att lämna ifrån dig personuppgifter.
fakeblankid
Bluff BankID nummer:
+37866606425
+37866604421
Vi uppmanar alla att vara vaksamma på denna typ av SMS som kommer från okända nummer och innehåller misstänksamma länkar.
9cce99ef-ba93-4dc3-9fc5-f3282c8fc31c
Photo: Aftonbladet

3 steg att undvika spam-SMS

1. Klicka aldrig på länkar från okända avsändare
2. Ladda ner Truecaller för att identifiera och blockera okända SMS. Om du är en iPhone-användare kan du klicka på “i-symbolen” uppe till höger i kontaktvyn och klicka “dela med Truecaller” för att se mer information om numret.
3. Hjälp andra att undvika spam-SMS genom att markera dem som spam i Truecaller. Om du får ett spam-SMS som inte redan är markerat i Truecaller kan du klicka “Blockera” så blockeras det för dig samt adderar en spammarkering. När ett nummer fått tillräckligt många spammarkeringar så visas det som spam även för andra användare.

English Translation

Over the last week, we have seen phone scams rise in Sweden. The Swedish Police have now issued a warning for an SMS scam falsely claiming to come from BankID. In some of the cases, the number starts with +378, the country code of San Marino, but be aware that the scam is also spoofing the sender name to show “BankID”.
The fraudsters are sending SMS with links that are posing as BankID logins, and redirecting recipients to a fake BankID site prompting login and revealing your personal information.
We are urging people to be mindful of SMS that are coming from abroad and have suspicious links.
3-Steps Against SMS Scam
1. Never follow links from unknown senders.
2. Install Truecaller to identify unknown SMS senders, and block and report. If you are using an iPhone, you can tap the ‘I’ symbol in your native phone app and ‘share with Truecaller’ to see the details.
3. Help mark new fraud or spam calls to help other Truecaller users. If you receive a number that has a low spam score, or no score at all, you can tap ‘block’ and this will not only block the number for future calls, but also add a ‘spam mark’ to the number. Enough spam marks from our users, and the number will end up on the top spammer list.